CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La rebel·lió a l’Hospital Universitari de Bellvitge continua

Dimecres, 25 juny, 2014

La rebel·lió a l'Hospital Universitari de Bellvitge continua. Després d'haver aconseguit paralitzar el tancament de dues plantes el cap de setmana passat, treballadores i usuàries s'han concentrat de nou aquest dimecres per exigir que no s'eliminin llits de l'oferta sanitària del centre mentre hi hagi pacients en urgències esperant per ser derivats a les mateixes. Personal i sindicalistes denuncien amenaces davant les mobilitzacions pel que consideren “el desmantellament de l'hospital”.

El matí del dimecres 25 de juny ha començat amb una certa tensió en el centre sanitari de Bellvitge. Veïns de L’Hospitalet, El Prat o Cornellà, al costat de pacients, familiars i professionals sanitaris es van reunir al vestíbul de la planta 12 per impedir que la direcció fes efectiu el trasllat dels pacients i la clausura temporal de la unitat de malalts infecciosos, com estava planificat.

Denuncien coaccions a les treballadores

Fins allà ha pujat Montserrat Castilla, cap de personal i recursos humans per negociar i tractar d'impedir que continuessin les protestes. La seva presència ha estat criticada i, tant la secció sindical de CGT, com diverses treballadores allà reunides, l'han acusada directament d'haver proferit amenaces al personal mobilitzat. Amenaces com obrir expedients disciplinaris a les qui continuessin impedint de dur a terme els plans de gerència o amonestar als qui estant de servei estiguessin fora del seu lloc de treball.

La responsable de recursos humans de l'Hospital abandonava els seus intents entre aplaudiments espontanis mentre es tancava la porta de l'ascensor. Durant el seu intent de negociació, ha escoltat peticions de dimissió, proclames a favor de la sanitat pública o una crida a la unió de Bellvitge per frenar “el desmantellament de la sanitat pública”.

Les treballadores denuncien aquest clima de pressió, però no rectifiquen i han obert altres vies de comunicació com grups de whatsapp o les xarxes socials. D'aquesta manera es van informant unes a les altres sobre allò que anomenen moviments sospitosos en les seves unitats. “Estan intentant tancar llits que no estaven previstos en el seu propi calendari”, explica una infermera indignada en el replà de la planta 12, “com no han pogut tancar el que volien, ara busquen altres plantes”. La previsió per a l'estiu de 2014 és el tancament de 206 llits a l'Hospital Universitari de Bellvitge, la qual cosa reduiria la seva activitat al 50% de la seva capacitat.

Xarxes de comunicació

Tota l'agitació informativa durant els últims dies ha servit per convocar les protestants de diverses plantes en una guàrdia constant. Les fidels a la cita en defensa de la sanitat pública, que cada dimecres es reuneixen a l'Hospital de Bellvitge, s'encarreguen de controlar les energies de les proclames per respectar, abans que res, el descans dels pacients i el correcte funcionament sanitari.

A la una del migdia, un centenar de persones, entre les quals hi havia metgesses, infermeres, auxiliars, veïnes i fins i tot pacients amb degotador, s'han concentrat davant la façana principal de l'hospital. Representants de la junta de personal els han explicat que la gerència els ha convocat el divendres 27 de juny, a les 11 del matí, per abordar aquest tema i van convidar tothom a què les acompanyin davant les possibles negociacions. “No és una invitació, és una obligació”, ha cridat un usuari indignat, emfatitzant així la importància de la presència veïnal el proper divendres.

Segons fonts sindicals, aquest matí, data en què estava previst algun dels tancaments, hi havia quinze persones a urgències esperant ser traslladades a planta. “Un home, en concret, porta tres dies esperant la seva ubicació definitiva”, denuncien al mateix temps que fan un advertiment: “aquest hospital és nostre, de la ciutadania, ho hem pagat amb els nostres impostos i nosaltres el gestionarem”.

Talls de trànsit

La protesta ha continuat amb una petita marxa simbòlica als voltants de l'hospital que ha acabat amb el tall de la Gran Via de l’Hospitalet, una artèria important del trànsit a la zona. No era la primera vegada que pancartes en defensa de la sanitat pública sortien a tallar el trànsit en aquest punt.

La Federació d'Associacions de Veïns de l’Hospitalet, juntament amb veïnes de Cornellà o El Prat, l'han tallada fins a 52 vegades en els últims dos anys. La seva lluita per la sanitat pública els ha reunit cada dimecres davant del centre sanitari de Bellvitge. Ara, a més de recollir signatures, organitzen la Iniciativa Penal Popular, és a dir, ofereixen suport a les pacients que pateixen les llistes d'espera o la demora en l'assignació de planta mitjançant reclamacions o queixes. “Sabem que així no se soluciona el problema de les llistes d'espera, però constatem que els qui presenten aquest tipus de reclamació són cridats de seguida per a les seves operacions o ingressos”, explica Miguel, de la Federació d'Associacions de Veïns.

Les accions han acabat cap a les dues del migdia. Però l'ambient de combat i el fet que la lluita no acaba aquí era present en cadascuna de les persones mobilitzades: “Això ha començat i no pararà”, deia una d'elles.

* Una crònica de Ana Vallina publicada al setmanari Directa.

http://directa.cat/noticia/%E2%80%9Caquest-hospital-es-nostre-nosaltres-gestionarem%E2%80%9D

Hospital de Bellvitge en perill. Retallen pressupost 11M€ i envien pacients a la privada
http://bit.ly/1nveGjo