CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Seminari d’Economia Crítica Taifa: 20 anys d’economia crítica per la transformació

Divendres, 13 juny, 2014

Segurament, per la gran majoria de les assistents a l’acte del passat 8 de juny, la celebració del vintè aniversari de Taifa comença amb una abraçada del Josep Manel Busqueta. Enèrgica i motivadora. Alegre. I crec que necessària. Vint anys són una història compartida per molta gent amb un esperit comú: la crítica a la societat en què vivim. Vint anys no són res en la tasca històrica de l’emancipació, però sí que són molts per a qualsevol col·lectiu concret. L’aniversari ha estat una excusa per a organitzar quelcom fora dels nostres espais de treball habituals, un objectiu que fa temps que teníem en ment.

He après que els dinars populars són un dels actes primordials de la construcció d’una societat alternativa. El punt de trobada de la base. On es reforcen els llaços d’allò personal que també és polític, i s’apropen les distàncies. Afinitats i afectes. En la sobretaula, el món s’arregla molt millor i els debats arriben més enllà, sense mesura. A la cantonada de la gran taula en forma d’alguna lletra entre la U i la O, riures i anècdotes. Vaig comptar-vos, i recomptar-vos, i per fi van quadrar els números de les reserves.

Algunes absències, i sorpreses d’última hora. Una de les coses que més il·lusió ens feia de l’aniversari era el retrobament amb antigues companyes que havien passat per Taifa. I quan es tracta de vincles, no passen els anys. La família creix. Les professores coincideixen amb els seus alumnes. I les nétes d’algunes es posen a jugar amb les filles de les altres. De la resta d’assistents, per Taifa és una sort poder estar acompanyades per totes vosaltres que, de fet, formeu part de la nostra existència. La raó per la qual existim. A Nou Barris, Astúries, Sort, Xàtiva, Saragossa, Ripollet, Gràcia, Poble Sec, Sabadell, El Prat, Sant Boi i molts indrets que em descuido. I Baladre, que és a tot arreu. Amigues i amics amb els que hem compartit actes, xerrades, cursos, articles, i també reunions, assemblees i protestes als carrers. I com no, cerveses, concerts, pel·lícules, i moltes altres coses als ateneus, casals, centres i locals que són casa nostra a tot el territori.

El vídeo que va preparar l’Emma, una de les companyes del seminari, resumeix la nostra història i la nostra essència. Taifa va néixer a la universitat quan un grup d’estudiants inconformistes amb l’enfocament acadèmic de l’economia, juntament amb la Miren, van decidir crear un grup d’economia crítica. Un oasi crític dins del desert del neoliberalisme imperant en les facultats d’economia i en una de les professions més cooptades pel poder, avui en dia al servei dels interessos dels opressors. Aquest petit oasi queda resumit en els títols dels capítols i les paraules gairebé microscòpiques que decoren el cartell de l’acte. Autoformació col·lectiva i horitzontal, a través del debat i la socialització del coneixement. Persones compromeses en l’estudi com a militància, per a que la caixa d’eines que és l’economia crítica arribi a totes les persones inquietes i grups socials, polítics i sindicals. Taifa treballa per les que lluiten.

Realment no sabia com sortiria l’acte. Vam voler que ens acompanyés gent imprescindible fora dels focus mediàtics que no il·luminen sinó que ceguen. Gent que, com nosaltres, fan la feina de formigueta necessària. Però què havien de dir de nosaltres aquestes persones de la PAHC de Sabadell, de l’Espai Fàbrica, de La Directa, del Casal de Joves de Lleida, de Baladre i de Compromís per Ripollet? Doncs ens vau fer flotar. Em vaig emocionar, se’m van posar llàgrimes als ulls i un somriure per dins que de vegades va per fora. Ens vau donar ànims, sentint-nos una petita peça d’un engranatge col·lectiu que està en moviment i que avança amb fermesa.

Taifa és un xino-xano, perquè els processos socials no es fan de cop i volta, perquè les coses s’aconsegueixen picant pedra, i avançant sense por a ensopegar. I una mica sí que ensopeguem. Els reptes més difícils no són acabar els textos a temps, retallar la llargada dels articles o preparar power points. El més complicat és la unitat dins de la diversitat, i allò tan sensible que és mantenir la identitat pròpia i autònoma, però que desborda per tots els cantons cap a les lluites concretes i els projectes comuns. Les paraules de la Miren, a flor de pell. El passat i el present de Taifa, aquest últim representat en la intervenció de la Laia, fan molt de goig. Taifa a discreció! I pensar en el futur, de cara, m’angoixaria si no fos perquè hi veig un llegat, una continuïtat del que s’ha engegat. Taifa en moviment. No m’imagino el meu futur sense Taifa, ni què he arribat a ser. I no sóc l’única. Per a mi és un privilegi que existeixi, formar-hi part, i que les companyes de trajecte siguin aquestes grans persones.

Per acabar el dia, les bases de Bonasò, el rap del Pau i la canya de Baula. Per reclamar, de manera contundent i en lletres gòtiques, la rendició incondicional del capitalisme. Plegar sabent que l’Ivan, un dels altres companys de Taifa, té raó quan diu que ha estat un dels millors dies de la nostra vida. I l’endemà, de nou, seguir amb el dia a dia.

* Elena Idoate és membre del Seminari d'Economia Crítica Taifa. Article publicat al setmanari Directa.

>>> Per a informació sobre el Seminari d'Economia Crítica Taifa aneu al seu web http://seminaritaifa.org/

Vídeo sobre el Seminari d'Economia Crítica Taifa realitzat en motiu del seu 20è aniversari.

Seminari TAIFA: 20 anys d'economia crítica per la transformació

https://www.youtube.com/watch?v=0lBtD2EE9GU

Qui som?

El Seminari d’Economia Crítica Taifa el formem un conjunt de persones, que majoritariament provenim de les facultats d’economia, ja sigui com a alumnes, ex-alumnes o bé professors i professores. Descontentes amb l’enfocament econòmic dominant de les universitats actuals, completament monopolitzades pel corrent de pensament neoclàssic i neoliberal, amb molt poca capacitat explicativa d’allò que succeeix en el si de la nostra societat, decidírem crear, fa prop de 15 anys, un grup d’estudi d’economia des d’una perspectiva crítica

La nostra visió crítica parteix de considerar que l’enfocament correcte per a l’estudi de l’organització material de la societat, que per a nosaltres és l’objectiu d’estudi de l’economia, requereix una aproximació en termes d’Economia Política, és a dir, transdisciplinar, integrador de la consideració de les diferents facetes de la vida social.

L’objectiu de la nostra tasca és, per tant, entendre quines són les variables que regeixen la dinàmica d’aquesta societat per tal de poder participar, amb el conjunt dels moviments socials, en la transformació envers una societat ecològicament viable, més justa i satisfactòria per al conjunt de totes les persones.

Així doncs, des del Seminari d’Economia Crítica Taifa analitzem amb tanta seriositat i rigor com som capaços els temes fonamentals de la nostra societat amb l’objectiu de constituir-nos com un element de suport pedagògic pel conjunt dels moviments socials, partint de la base que per tal de transformar la societat, la formació, entesa com la comprensió i el coneixement de la societat en la qual vivim, esdevé imprescindible. Aquesta perspectiva s’ha traduït en la participació dels membres del seminari com a elements actius en la majoria de campanyes dels moviments socials, en la realització de nombroses xerrades i cursos diversos i en l’elaboració de materials de crítica i formació per als moviments socials.

Què fem?

Al seminari Taifa desenvolupem diferents tasques i estudis per entendre i analitzar l’economia des d’una perspectiva crítica. d’una manera planera podríem dividir-les entre les que tenen un marcat component d’autoformació, i que impliquen una major continuïtat, i les que tenen un caràcter més divulgatiu i enfocat a l’exterior.

En el primer grup està format per diferents grups de treball d’estudi de teoria econòmica amb la intenció de formar-nos a nosaltres mateixos com a economistes crítics donada la falta de formació crítica existent. Entre aquests grups es troba el un grup de treball de temes d’economia aplicada creat amb la intenció de proporcionar instruments de lluita per als moviments socials. Alguns dels temes que hem tractat en els nostres informes són els següents: l’economia de l’Estat espanyol, el paper del sector públic, l’anàlisi dels pressupostos de l’Estat, la Unió Europea, la ciutat i el problema de l’habitatge, la deslocalització empresarial, l’evolució dels salaris, la crisi econòmica i més recentment, la crisi del deute i les retallades de drets socials.

En el segon grup trobem l’elaboració de cursos, xerrades i altres materials de formació en economia com a suport pedagògic dels moviments socials. Els cursos i xerrades que impartim estan obertes a les peticions que ens facin els col•lectius als quals ens adrecem i animem a portar a terme en els seus espais aquest tipus de formació en economia, des d’una vessant pedagògica i divulgativa, alhora que crítica i rigorosa.

Només per a economistes?

Es tracta d’un seminari d’economia i, per tant, majoritariament provenim de les facultats d’economia. No obstant això, en cap cas s’exclou la participació a gent d’altres àmbits sempre i quan tinguin interès i ganes de treballar i aprendre. A més a més, hi ha cursos i xerrades aptes per a tots els públics i si tens interès en participar en algun dels cursos, des del seminari Taifa et podem recomanar el que creiem més adient segons el teu nivell i/o les ganes i ritme que vulguis aprendre.
Estàs interessat/da en participar?

Si després de llegir tot això estàs interessat/da en participar, simplement cal que et posis en contacte amb nosaltres. Pots fer-ho a través d’aquest formulari, per correu electrònic (seminaritaifa@seminaritaifa.org), personalment a través d’algun membre del seminari o simplement venint un dia personalment a alguna de les reunions dels grups de treball.

On pots trobar-nos?

Actualment ens reunim al local de l’associació EcoConcern-Innovació Social i generalment pots trobar-nos allà els dilluns a partir de 2/4 de vuit del vespre (19:30h). Consulta el nostre calendari de reunions per a més detall o escriu-nos un correu (seminaritaifa@seminaritaifa.org).
Mare de Déu del Pilar, 15 (antic carrer d’en Cuc) – Ciutat Vella
08003 Barcelona, Tel. 93 319 03 51.

http://seminaritaifa.org/qui-som/