CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’iceberg de la sanitat catalana

Dimarts, 4 març, 2014

Els icebergs són masses de gel que es desprenen d'una glacera i pels corrents marins acaben desapareixent en latituds més baixes. De l'iceberg sobresurt de l'aigua solament una part del seu volum total. La sanitat catalana la podem comparar a un iceberg. Ha passat de ser un dret fonamental, universal, garantit i segur, a una situació de deriva que a poc a poc va minvant a passos de gegant.

En la sanitat catalana, com en un iceberg, solament veiem o som conscients de la part visible, que és l'atenció hospitalària. Tots les retallades en hospitals (tancament de plantes i quiròfans, disminució de plantilles laborals...), totes les mobilitzacions com “marees blanques” i tota la informació o noticies en els mitjans, han estat referides principalment als hospitals. Aquesta és, podríem dir, la zona visible de l'iceberg sanitari que va posar entre l'espasa i la paret les polítiques i els responsables de la sanitat catalana.

Sota aquesta pressió social i mediàtica, les polítiques han buscat altres vies per a seguir aplicant el pla de retallades en sanitat i per a això es van centrar més en torpedejar la zona no visible de l'iceberg sanitari, que és l'atenció primària. En els 328 centres d'atenció primària, 23 centres de ACUT, 34 centres de especialitzada, 28 ASSIR i 11 PADES s'ha reduït el personal en un 30% (d'uns 20.000 professionals de primària, s'ha reduït en més de 5.000 treballadors i un 10% segueix sent eventual o plantilla no estructural).

S'han introduït polítiques per a limitar l'accés a la sanitat primària de població que per diferents motius no disposa de la targeta sanitària; s'han introduït mesures per al copagament (10%) de la despesa farmacèutica dels pacients i s'han desenvolupat mecanismes per a facturar a tercers.

Es maquillen llistes d'espera d'atenció especialitzada que és la via d'accés anterior a l'atenció hospitalària. Aquestes llistes d'espera amaguen els mesos que es triguen per a la realització de proves i també els mesos per a aconseguir un diagnòstic.

Evidentment, aquesta dificultat a l'accés a la sanitat primària, és la que està fent créixer l'activitat de mútues i sanitat privada i és també la que està contribuint a un augment de la mortalitat de la població (sobre un 5% segons el IdesCat). Aquestes dades i estratègies ens indiquen que l'atenció primària perd la seva principal funció de prevenció.

En conclusió, la sanitat primària i hospitalària a Catalunya s'està desmantellant silenciosament, com el desglaç d'un iceberg, en benefici d'una sanitat mercantilista de mútues i centres privats o concertats i que en definitiva ens condueix a un empitjorament de la salut i assistència dels ciutadans d'aquest país.

Secció Sindical CGT Costa Ponent, Atenció Primària L'Hospitalet de Llobregat

Twitter i facebook: cgtcostaponent